Etiquetes

dimecres, 2 de setembre del 2015

Figat

Les confitures de Menorca són moltes i memorables, però n'hi ha una que resulta molt idiosincràtica, singular, molt indígena. És la melmelada feta de figues i se'n diu figat. La gent que la prova en queda enamorat. Cada any en feim una o dues calderes. La nostra caldera és d'aram, com les antigues i hi caben uns 80 quilos de fruita. L'elaboració és lenta perquè cou devers unes 6 hores a foc de llenya. Hi ha gent que a casa se'n fa una olleta i així tenim una confitura que es guarda durant mesos tot aportant una bomba calorífica per combatre els freds hiverns crus de l'illa. Les fotos es veu una mica el procés.

Ingredients
No posam les quantitats perquè cadascú fa les seves


figues de cristià (poden ser de diverses castes)
meló (s'aprofiten els que no han madurat bé)
sucre blanc
pell de taronja seca
anís (batafaluga)

Elaboració
Primer es tritura amb una capoladora, tant el meló com les figues. Llavors es cou tot junt sense deixar de remenar. En el nostre cas açò ens du unes sis hores, feim torns, i entremig dinam. Quan ja queda espès, llavors primer la pell de taronja capolada i la batafaluga. Finalment s'hi tira el sucre fins que queda color de mel, s'enfosqueix perquè el sucre es fa caramel. Es remena durant una mitja hora més. Quan està ben espès es retira del foc i s'omplen els pots.
Perquè el figat es conservi, s'han de bullir els pots ben tancats durant deus minuts. Antigament es posava el figat dins un tià tapat amb paper.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada