Etiquetes

diumenge, 31 de maig del 2015

Coca d'albercocs

L'estrella de les coques de s'àvia Juanita. Diuen les seves vesines que és la millor coca de Ciutadella, amb permís de les coques del forn del Ranxo, també esplèndides. La combinació de la fruita lleugerament àcida amb la dolçor de la pasta fa que aquesta coca sigui de les més celebrades. Per suposat surten millors a principis d'estiu, quan maduren els petits albercocs dolcíssims de Menorca. La que presentam aquí, però, és feta amb talls d'albercocs en almívar.
Ingredients
300 gr. de patata bullida
150 gr. de mantega cuita
250 gr. de sucre
2 ous
80 o 100 gr, de llevat
800 gr. de farina de força

Elaboració
S'aixafa la patata bullida i es mescla amb el sucre i la mantega. Llavors s'hi afegeix els ous fins fer la pasta homogènia. S'esmicola amb els dits el llevat. Es deixa reposar tres o quatre minuts fins que el llevat es fon. Per acabar es posa poc a poc la farina i es pasta. Si es fa amb pastadora elèctrica no us cansareu tant. Amb les mans untades d'oli d'oliva es trona a pastar damunt la taula i es donen tocs enèrgics per estovar-la. Es torna a posar dins el bol i s'espera fins que tova molt, és a dir fins que creix ben bé el doble. S'unta una llauna d'oli i damunt s'hi posa un paper de barba i s'hi estén la pasta. Així ha de tornar a estovar per tercera vegada. Després s'hi col·loca la fruita (albercoc en aquest cas, però s'hi pot posar qualsevol altre fruita) No s'ha de pitjar la fruita dins la pasta, només posar-la damunt. Abans d'enfornar es posa sucre damunt la pasta, de forma generosa. Es posa al forn a 160 graus uns 20 minuts ( el forn ja ha de ser calent). Amb aquestes mesures dels ingredients surten dues coques de la mida d'una llauna. Convé de coure-les per separat. Per presentar-la es posa sucre en pols quan ja ha refredat.

Variant especial
Amb la mateixa pasta es fa la coca dolça amb sobrassada, un manera molt menorquina de combinar dolç i salat. Resulta sorprenent i deliciosa. Els menorquins amb la sobrassada feim de tot, i no només en sentit figurat.

1 comentari:

  1. Moltes gràcies per aquesta recepta. Ens vam canviar de casa i ara tenim un arbre d'albercocs. Provaré de fer la meva primera coca...

    ResponElimina