Etiquetes

dissabte, 24 de gener del 2015

Formatjades




Les formatjades són de formatge, per suposat. Però a Menorca diem formatjades tant a les fetes amb brossat i com amb les fetes amb carn. Aquestes altres no li escauen el nom, però els menorquins som així. S'àvia Juanita en fa cada dues o tres setmanes, de manera que com que són tan bones no hi ha manera d'emmagrir. Aquesta és la recepta d'una delícia senzilla, bona per tot temps i propícia per a qualsevol panxó, especialment les berenetes. Però menjada per berenar sucada amb cafè amb llet és celestial.

Ingredients:
300 kg. de farina
100 gr. de sèu (saïm) o oli de girasol  (més suau)
un pessic de sal
25 gr. de llevat
una partidora de llet teba
400 gr. de formatge molt tendre de Menorca, prou dessalat
1 ou
1 cullerada de farina per a les bolles de formatge

Primer es preparen les bolles de formatge amb l'ou i la cullerada de farina, una mica de sal i una cullerada d'oli. El formatge abans s'ha de rallar, o passat per la picadora.
Per a la pasta es fon el llevat amb la llet tèbia i els grans de sal, llavors es posa el sèu i la farina i es deixa tovar una estoneta.
Es posa una base rodona de pasta i a sobre una bolla de formatge i a sobre la bolla una altra tapadora tallades amb el rodet formant una estrella de quatre talls ( vuit puntes). Finalment es retalla amb un motllo rodó de crespellets.
S'enfornen en una palangrana a 180 graus  precalentat durant 30 minuts, fins que la bolla de formatge agafi el color torrat. El forn no s'ha d'obrir fins que no es cuit, ja que si perd ardor, les bolles es panseixen i no queden polides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada