Etiquetes

dimecres, 12 d’agost del 2015

Oliaigua, plat nacional de Menorca

Ja en vam parlar en una entrada anterior. Ara hi tornam amb la versió més tradicional. L'oliaigua és el plat per excel·lència de Menorca. La caldereta de llagosta antigament era cosa rara, cosa de quatre pescadors, perquè llavors no s'apreciava. L'autèntic plat nacional de l'illa és el senzill oliaigua, que es menjava a qualsevol panxó. Els pagesos, com el nostre avi Maties, en menjava per berenar, dinar i sopar. És d'allò més nutritiu, tot vegetal. Se sol acompanyar d'alguna altra menja com les figues, el meló, la síndria, cosa que contrasta dolç i salat d'una manera curiosa com sol passar amb la cuina de Menorca. Però n'hi ha que s'ho mengen amb patates frites!
Tot i ser el plat menorquí per excel·lència, els restaurants de Menorca just fins fa pocs dies s'hi han posat a oferir-lo a les cartes. La colla de bons xefs que ara tenim, seran capaços de fer-ne les variacions modernes que l'oliaigua es mereix.


Ingredients
Sofregit de
2 cebes grans
1 pebre verd
4 alls
1kg. de tomàtiga madura
Figues per acompanyar

Elaboració
Es fa el sofregit amb els ingredients, tallat a la juliana, amb oli verge d'oliva, dins un tià a foc lent. La cocció va a gustos. A vegades simplement s'escalda. Si el voleu més fi passau -lo per un colador per llevar-li les pipides, o llavors. Se sala al gust. S'hi afegeix un plat d'aigua per persona i just quan comença a bullir s'ha de retirar del foc. No s'ha de deixar bullir.
Al fons del plat es posen unes llesques primes de pa torrat, anomenades sopes. Els forns ja en venen de preparades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada