Quan torna el fred, tornen els plats de cullera. Els llegums són l'aliment més oblidat de la cuina actual, i en canvi eren el més presents en la cuina tradicional. Llavors la gent vivia de ciurons, llenties, guixons, mongetes i sort en tenien. Eren el plat de cada dia, molt nutritius i saludables, a més de ser sostenibles des del punt de vista ecològic. A casa en menjam cada setmana perquè s'àvia Juanita en fa una olla gran per tots. De fet, excepte a l'estiu, una setmana fa ciurons i una altra cuina llenties.
Ingredients
Per al sofrit: 1 kg de tomàtigues, 1 pebre verd, 4 grans d'all, 2 cebes
Costella pelada de porc
600 gr. de ciurons
Espinacs com a verdura opcional
aigua de pluja
oli i sal
Elaboració
El vespre abans es posen els ciurons en remull en aigua de pluja fins a tapar-los amb un pessic de sal. Al matí es passen d'aigua dues o tres vegades. Es cou el sofregit en un tià i quan és cuit s'hi posen les costelles que s'han sofregit a part i s'acaba de coure. Es tiren els ciurons, quan bull l'aigua de pluja, dins una olla durant dues hores. S'hi afegeix llavors el sofregit amb les costelles. Finalment, deu minuts abans s'hi poden afegir els espinacs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada