Etiquetes

diumenge, 11 de gener del 2015

Bunyols de crema

Són una delícia i una bomba calorífica: sucre, crema, ous, farina. Imprescindibles per a les celebracions. La darrera vegada va ser per la festa dels Reis d'Orient, un regal per al paladar. En toquen dos perhom. Amb aquesta mateixa pasta es fan el palos, un dolç molt típic de Menorca.
En català (tant de Menorca com d'altres llocs) deim bunyol a una cosa mal feta, esguerrada, i que en castellà en diuen chapuza. Tal vegada té a veure amb la forma irregular com surten aquests bunyols.


Recepta
Ingredients per a la pasta:
100 gr. de sèu de porc
200 gr. de farina de força
6 ous frescos
300 cl. d'aigua
sal

En un tià es fon el sèu i l'aigua freda amb uns grams de sal. Quan l'aigua bulli es tira a poc a poc la farina i es remena ràpidament amb una cullera de fusta. Una vegada el tià queda ben net, és a dir quan la pasta ja no s'enganxa a la superfície del tià,  es tiren els ous batuts.
En una llauna es posa una cullerada de la pasta distribuïda i separats per cada bunyol. En surten uns vint. Es fica al forn a 200º durant uns 15' fins que queden daurats.
Una volta són freds, es xapen per la meitat i s'omplen de la crema. Se serveixen ensucrats amb sucre en pols tal com es mostren a la fotografia.

4 comentaris:

  1. Molt bona pinta aquests bunyols!!
    I la crema, com es fa la crema?

    ResponElimina
  2. Son boníssims ¡¡¡¡, no se quants me’n vaig menjar el dia de Reis

    ResponElimina
  3. Ariana, la crema es pot fer de maneres variades. Però la més comuna és feta de let sencera, vermells d'ous, sucre, farina, hi pots posar una pela de llimona i vainilla ( una mica de mantega?). Pots trobar la recepta a qualsevol blog.

    ResponElimina
  4. a Girona n'hi diuen "brunyols" i no m'han sabut dir pequè... ho sabeu?

    ResponElimina