Etiquetes

dissabte, 21 de febrer del 2015

el pa de tota la vida

Pa

Elaboració

Per fer pa es pot emprar llevat vell: d’un pa es deixa un bocinet de pasta a tovar 8 dies dins un platet tapat amb un pedaç. El dia abans d’emprar-lo, s’ha de tenir tota la nit amb aigua (un got i mig d’aigua).
        -  S’agafa el llevat, es fon amb la mà i es cola l’aigua amb un colador. Aquesta aigua s’empra per pastar. Hi afegim un poquet més d’aigua teba (fan falta dos gots) Després es posa dins un bol. 
      -   S’hi tira la farina (per un pa d’un quilo, un quilo de farina) i es ben pasta. Es fa un clotet a la farina i allà es posa el llevat. Afegir una cullerada gran d'oli. Sabem que està ben pastat quan no s’aferra gens a la mà, quan la massa és consistent.
        -   Es deixa tovar aproximadament unes 4 hores dins un pedaç blanc. Quan per damunt fa uns grellets vol dir que és tou.
       -  Es posa dins una palangana amb un parell de talls per damunt i al forn ja calent ( a quasi 200ºC) 35 minuts aproximadament.

Si empram pastilla de llevat, fondrem mitja pastilla en un got i mig d’aigua.


S’àvia no hi posa sal. La seva mare quan pastava al lloc cinc o sis pans, perquè tovessin més deveres, els tapava amb una manta que emprava només per açò.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada